FLEVOLAND - Flevoland laat zien dat de energietransitie hier geen toekomstmuziek is, maar realiteit. De regio maakt haar koploperspositie waar en gaat het grootste bod op hernieuwbare energie van Nederland zeker halen. De regio komt de afspraken uit de Regionale Energie Strategie (RES) 1.0 grotendeels na. Tegelijkertijd moeten de Flevolandse partijen nog veel werk verzetten om de transitie samen volledig af te ronden.

Een goede start, maar er is meer nodig

Flevoland heeft al veel bereikt, maar er zijn nog belangrijke stappen te zetten. De komende jaren moeten Flevolandse overheden, netbeheerders, bedrijven en inwoners het energiesysteem verder verbeteren. Dit betekent onder andere:

  • Betere stroomkabels en netwerken, zodat de elektriciteit goed verdeeld wordt.
  • Meer duurzame warmtebronnen, zodat huizen en bedrijven zonder aardgas verwarmd kunnen worden.
  • Slimmere afstemming tussen de momenten waarop energie wordt opgewekt en gebruikt.
  • Verder onderzoek en uitbouw naar toepassing van meer decentrale energie(distributie)systemen.
  • Een doorgaande optimalisatie van windmolens en zonneparken in het landschap en de natuur.
  • Meer mogelijkheden voor inwoners om te profiteren van duurzame energieprojecten.

Samen werken aan de energietoekomst

De sterke samenwerking binnen Flevoland biedt een stevige basis om deze uitdagingen aan te pakken. Overheden, netbeheerders, bedrijven en inwoners werken samen aan een schone en duurzame energievoorziening voor de toekomst.

Harold Hofstra, gedeputeerde Energie en voorzitter van de Energyboard Flevoland: “In Flevoland halen we niet alleen energie uit wind en zon, maar juist uit de samenwerking met elkaar. Want in je eentje is deze uitdaging veel te groot om aan te pakken, samen lukt het om grote dingen aan te pakken en vooral ook om dingen goed met elkaar te regelen. Zodat iedereen in Flevoland er profijt van heeft.”

Samenwerking

De Regionale Energie Strategie (RES) Flevoland is een samenwerking tussen gemeenten, de provincie en het waterschap om de energiedoelen van het Klimaatakkoord te realiseren. Hierin zijn afspraken vastgelegd over de opwek van duurzame energie en de overstap naar een duurzaam energiesysteem. Flevoland heeft binnen de RES een ambitieus bod gedaan en loopt voorop in de energietransitie.