Een schokkende ontdekking: onderzoekers hebben voor het eerst microplastics aangetroffen in de hersenen van mensen. Dit roept serieuze vragen op over de gevolgen van plasticvervuiling voor onze gezondheid. Hoe komen deze deeltjes in ons lichaam? En belangrijker nog: kunnen we microplastics uit ons water filteren?
Wat zijn micro- en nanoplastics?
Microplastics zijn minuscuul kleine plasticdeeltjes, vaak kleiner dan 5 millimeter. Ze zijn meestal niet met het blote oog te zien. Nanoplastics zijn nog kleiner, vaak slechts enkele nanometers groot, en kunnen daardoor door celwanden heen dringen. Dit betekent dat deze deeltjes zich niet alleen in je darmen ophopen, maar mogelijk ook in je bloedbaan en zelfs in je hersenen terechtkomen. Het recente onderzoek bevestigt dat dit geen theorie meer is, maar realiteit.
Microplastics in de hersenen
Nieuw onderzoek toont aan dat er zich inmiddels een hoeveelheid microplastics ophoopt in onze hersenen die gelijkstaat aan het gewicht van een plastic lepel. Wat nog zorgwekkender is, is dat dit aantal de afgelopen acht jaar met 50% is gestegen. Hoewel wetenschappers nog niet definitief hebben bewezen of dit schadelijk is voor de mens, zijn er wel dierproeven gedaan. Bij dieren leidde de ophoping van microplastics in de hersenen tot ontstekingen en gedragsveranderingen. Dit suggereert dat langdurige blootstelling mogelijk neurologische effecten kan hebben, al is er nog meer onderzoek nodig om de precieze gevolgen voor mensen te begrijpen.
Microplastics zijn overal, ook in kraanwater
Veel mensen denken dat kraanwater in Nederland volledig schoon is, maar dat is slechts gedeeltelijk waar. Hoewel de waterzuiveringsinstallaties grote plasticdeeltjes uit het water filteren, slagen ze er niet altijd in om alles te verwijderen. Microplastics zijn overal: in de lucht die we inademen, in ons voedsel, en zelfs in cosmetica en kledingvezels. Dit betekent dat contact met deze deeltjes vrijwel onvermijdelijk is. We krijgen ze binnen via ademhaling, eten en drinken, en ze kunnen zich ophopen in ons lichaam.
LifeStraw kan helpen om microplastics uit je water te filteren
Een van de dingen die je kunt doen, is de microplastics uit je water filteren met filters, zoals die van LifeStraw. Deze filters verwijderen volgens LifeStraw niet alleen bacteriën en parasieten, maar ook micro- en soms nanoplastics uit drinkwater. Dit maakt ze ideaal voor outdoorliefhebbers die hun waterbron in de natuur moeten zuiveren, maar ook voor dagelijks gebruik thuis om je kraanwater schoner te maken.
De volgende producten zijn effectief in het verwijderen van microplastics:
LifeStraw claimt dat de Peak Series Gravity Purifier zelfs nanoplastics tot 0,02 micrometer kan blokkeren.
Hoewel het onmogelijk is om volledig aan microplastics te ontsnappen, kan een LifeStraw-filter helpen om je blootstelling via drinkwater te verminderen. Bovendien gaan de filters lang mee: een standaard LifeStraw-filter kan tot wel 4.000 liter water zuiveren voordat hij vervangen moet worden.LifeStraw claimt ook dat het voor elk verkocht product zorgt dat een kind in een ontwikkelingsland een jaar lang toegang krijgt tot schoon drinkwater.